12 dec 2014

Gezonde havermoutkoeken

Wat een ontdekking zijn deze koeken! Zo makkelijk, zo lekker, zo gezond :) Ze lijken me ook fantastisch als ontbijt.

Tip: maak direct de dubbele hoeveelheid!

Havermoutkoeken

Nodig voor ongeveer 8 koeken:

50 gram havermoutvlokken
25 gram kokosrasp
1/4 theelepel ongeraffineerd zeezout
1 theelepel kaneel
10 gram amandelmeel
25 gram gehakte walnoten of sesamzaad
50 gram rozijnen

30 gram (ontgeurde) kokosolie of roomboter
1 rijpe banaan, fijngeprakt
1 theelepel vanille extract

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Smelt de kokosolie of roomboter op laag vuur (of in de oven
).

3. Meng alle droge ingrediënten in een kom.

4. Meng de natte ingrediënten in een ander kommetje. Voeg de natte bij de droge en roer goed door.

5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm van je handen bolletjes van het deeg en druk ze plat op de bakplaat. Wil je graag mooie koekjes? Pak dan een kookring (of koekjesuitsteker) en vul die met een bolletje van het mengsel. Duw aan, en verwijder de kookring. Tadaaa, supermooie koekjes! :) 


6. Bak 20-30 minuten tot de randjes goudbruin zijn. Smullen!



* over de mate van zoetheid: de banaan en rozijnen maken de koeken al vrij zoet. Maar mocht je nog gewend zijn aan suikerglazuur-zoet, dan raad ik je aan om een theelepel stevia of eetlepel honing of kokosbloesemsuiker toe te voegen aan het beslag*

Enthousiast over bakrecepten zonder geraffineerde suiker? In mijn kookboek Goed zoet! vind je meer dan 60 recepten voor taart, koekjes en desserts!

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk die koeken! Heb ze al verschillende keren gemaakt en wat aangepast aan wat ik zelf mag... En schreef er zelfs een blog over http://gestrikt.blogspot.nl/2015/02/havermout-koekjes.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow....proficiat zo´n lekkere koekjes en vooral gemakkelijk om te maken dikke merci

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraagje, zou je de kokosrasp ook kunnen vervangen door honing? Kokosrasp is momenteel overal uitverkocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou de kokosrasp dan vervangen door extra havermoutvlokken. Dan blijft de koek lekker stevig. Succes! Groetjes Nanne

      Verwijderen

Laat je reactie hier achter...