9 jun. 2014

Bosbessenijs van zoete aardappel

In mijn kookboek Goed zoet! Bakken zonder suiker staan meerdere recepten met groente. Worteltaart, chocolademousse van pompoen, power bites van doperwten en een espresso-chocoladetaart met zoete aardappel. Groente is superlekker in combinatie met een smaakmaker (citroen, kaneel, koffie of chocola) en natuurlijk met een natuurlijke zoetmaker.  Handig om op die manier een extra portie groente binnen te krijgen!

In deze zomerse dagen, met een dochter die dol is op ijs, heb ik een ijsrecept gemaakt op basis van zoete aardappel. Zoete aardappel bevat veel inuline. Inuline helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, geeft een verzadigingsgevoel en houdt de darmen gezond.

Het recept is heel simpel maar superlekker! Voor ons maakte de zoete aardappel dit ijsje al zoet genoeg. Mocht jij nog een echte 'Sweet Tooth' zijn dan kun je eventueel een theelepel rijststroop of (rauwe) honing toevoegen aan het mengsel. Maar proef eerst voordat je het toevoegt, want de zoete aardappel doet zijn naam eer aan!


Nodig voor vier porties ijs

1 zoete aardappel (ongeschild ongeveer 200 gram)
50-100 gram (diepvries) bosbessen*
1 biologische citroen
scheut (kokos)melk

Bereiding

Schil de aardappel en snijd hem in plakken van ongeveer een cm breed. Kook deze 5-10 minuten tot ze zacht zijn.

Giet de aardappelplakken af en laat afkoelen op een bord. Snijd de plakjes in vier stukken, zodat je stukken overhoudt van ongeveer 2 x 2 cm.

Leg de stukjes zoete aardappel naast elkaar op een vel bakpapier en leg dit samen met de bosbessen minimaal 3 uur in de vriezer.

Als je het ijs gaat maken, kun je de zoete aardappel vijf minuten op het aanrecht op temperatuur laten komen, zodat het minder hard is (anders begeeft je keukenmachine het straks!).

Boen intussen de citroen schoon met baksoda en een spons, onder de hete kraan. Rasp de citroenschil eraf en pers een halve citroen uit. De andere helft heb je niet meer nodig in dit recept.

Maal de losse stukjes aardappel met de bosbessen, citroenschil, twee eetlepels citroensap en een scheut (kokos)melk in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg eventueel extra citroensap toe als je dat lekker vindt. En serveer direct! Lekker smullen van het citroen-bosbessenijs!

*Ik gebruikte kleine biologische bosbessen uit het vriesvak (te koop bij onder andere Ekoplaza). Kleine bosbessen geven meer kleur aan het ijs dan grote bessen. Als je grote bosbessen gebruikt, kan de kleur dus minder paars zijn dan op mijn foto!

Enthousiast over bakrecepten zonder geraffineerde suiker? In mijn kookboek Goed zoet! vind je meer dan 60 recepten voor taart, koekjes en desserts!

6 opmerkingen:

  1. Waaw zo'n verruimend recept! Ik heb het niet zo op zoete aardappel, te zacht vooral maar met fruit bij ... Op mijn to do lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Sarah! Ik vind zoete aardappel gewoon gekookt ook niet heel lekker. Maar verwerkt in dit ijsje echt ideaal :) De citroen haalt de wat muffige smaak van de aardappel weg, dus het ijs wordt zo lekker fris!

      Verwijderen
    2. Goed om te weten! Ik heb citroensap in de diepvries dus het zal een beetje gokken zijn :)

      Verwijderen
    3. ... Hoeveel sap bij 1 citroen hoort

      Verwijderen
    4. Per citroenhelft pers ik meestal 2 (soms 3) eetlepels citroensap. Maar het luistert niet heel nauw hoor. Succes! :)

      Verwijderen
  2. Momenteel heb ik lekker veel kersen en aardbeien in huis, nu nog een zoete aardappel halen!
    Vind je het goed als ik je tag met de nom nom nom tag?
    Laat maar horen :)
    http://eethetbeter.nl/nomnomnomtag/

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...