20 sep. 2012

Pompoencake (suikervrije pompoencake)

Pompoendag

‘s Nachts word ik wakker van een hoosbui die tegen de ramen slaat. Langs mijn blote arm voel ik een koude luchtstroom. Ik kruip dicht tegen mijn lief aan en trek de deken nog verder over ons heen. Als ik de volgende ochtend wakker word, is het eerste wat door mijn hoofd schiet: Vandaag is Pompoendag!


Zoals Martin Bril de eerste zomerdag tot Rokjesdag doopte, zo noemde mijn moeder vroeger de eerste herfstige dag Pompoendag. En dat is het vandaag: guur weer, takken slaan heen en weer onder wind en regen, ik trek sjaals uit de kast. De zomer is nu echt voorbij. Spijtig? Zeker niet! De maanden van chocolademelk met slagroom, verwarmende soepen en kruidige lekkernijen bij het haardvuur staan voor de deur. Maanden vol clichés, dat wel. Maar wie maakt ons wat? Vandaag is Pompoendag en vieren we de herfst.

Kruidige pompoencake
  • 500 gram geschilde en geraspte pompoen (ik gebruikte een flespompoen van de bio winkel van circa 650 gram)

  • 250 gram volkoren meel

  • 200 gram suiker (of voor een suikervrije cake: 2 tl stevia en 150 ml rijststroop. Te koop bij de biologische winkel)

  • 4 ½ tl pumpkin pie spices (2 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder, ½ tl kruidnagel, ½ tl nootmuskaat, ½ tl kardemom)

  • ½ zakje bakpoeder

  • 25 gram rozijnen

  • 50 gram walnoten, in kleine stukjes

  • 50 gram geraspte kokos

  • ½ tl zout

  • 3 eieren

  • 150 ml zonnebloemolie


Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden C. Neem een ruime ovenschaal (circa 20 x 30 cm), gebruik twee cakevormen of een grote springvorm. Vet in met boter of bekleed met bakpapier. 

2. Meng in een grote kom alle droge ingredienten: volkoren meel, suiker of stevia, pumpkin pie spices, bakpoeder, rozijnen, kokos, walnoten en zout.

3. Meng in een andere kom de natte ingredienten: klop de eieren met de zonnebloemolie( en evt de rijststroop) in een aparte kom luchtig.

4. Schep de droge ingredienten door de natte. Roer de geraspte pompoen erdoor en schenk het beslag in de bakvorm.

5. Bak de pompoencake in 30 min goudbruin en gaar, of tot een sateprikker er schoon uitkomt.

6. Wil je een topping? Roer 100 gram roomkaas los met de geraspte schil van een biologische citroen. Naar smaak kun je poedersuiker toevoegen. Bestrijk er de afgekoelde cake mee.


10 opmerkingen:

  1. Lekker, ik ga het proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmmm heerlijk! Klinkt goed!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg lekker, ik kon geen rijstsiroop vinden, heb iets meer maplesiroop erin gedaan en aangevuld met honing! Top

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Kathelijn, leuk dat je het recept lekker vindt! Ik heb rijststroop van het merk Horizon. Het voordeel van rijststroop vind ik dat het betaalbaar is en een lage glycemische index heeft. Maar maplesiroop en honing zijn ook goede suikervervangers!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Overheerlijke, kruidige cake! En supergezond zonder suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe raspt je de pompoen? Dat is wel een pittig klusje denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schilde de pompoen met een dunschiller, sneed hem in repen en daarna heb ik hem in de keukenmachine geraspt. Als je het met de hand wilt doen, denk ik dat het inderdaad een pittig klusje is. Succes!

      Verwijderen
  7. wel heeel erg lekker! samen met tomatenchutney en creme fraiche gegeten MMM
    Alleen wel een beetje te zacht gebleven toch wel aan d ene juiste dosering gehouden,
    Misschien wart minder olie???

    BeantwoordenVerwijderen
  8. de 30 minuten in de oven is 1,5 u geworden, de inhoud was nog veel te zacht....
    enig idee? heb me verder aan het recept gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met baktijd van 1 uur heerlijk! Voor mensen zonder keukenmachine: pompoen kort koken en met de staafmixer pureren gaat ook goed..

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je reactie hier achter...